INTERAKCIJA, PROVOKACIJA, KOMUNIKACIJA

Galerija Dvoriste, Pancevo, jun 2010.

 

Ako čitate ovaj tekst onda ste verovatno posetilac izložbe na koju se katalog odnosi. Ako pretpostavimo da je to istina, zapitajte se koji vas je razlog nagnao da prošetate ili pak doputujete u ovu galeriju. Velika je šansa da ste poznanik samog umetnika pa želite da ga ispoštujete, takodje je moguće da ste čovek iz sveta umetnosti koji se nada susretu sa odredjenim ljudima prisutnim na otvaranju izložbe, a možda ste prosto ljubitelj besplatnog pića koji pod okriljem umetnosti obilazi ovakve događaje i uživa u konzumaciji istog.
Čast izuzetcima, ali posmatrajući ljude na otvaranjima, a često i analizirajući sopstvene motive, primetio sam da je izložena umetnost najčešće najmanje bitna većini posetioca, a ponekad nije ni ključna za uspeh samog umetnika. Neme slike, printovi, objekti.. samo stoje po svojim uglovima i čekaju da žurka prođe pa da ostanu sami. Više puta mi se desilo da se sećam neke izložbe i njenih učesnika, ali ne i šta je na njoj izlagano.
Šta je to što jedan umetnički rad čini interesantnim publici, makar toliko da ga upamti? Za mene lično najvažnija je komponenta interakcije. Bilo da je to samo interakcija na nekom psihičkom nivou tj. doživljavanje i identifikacija sa umetničkim delom, ili interakcija na fizičkom nivou uz korišćenje drugih čula osim vida (sluh, dodir, miris...), što me neko delo više zabavi i uposli veća je šansa da mi ostavi jak utisak.
Ova zapažanja i zaključci verovatno su glavni razlog što među svojim dosadašnjim radovima imam veliki deo onih koji pozivaju posetioca da umesto pukog posmatranja ili estetskog doživljavanja fizički učestvuje. Ovu izložbu sam zamislio kao opus skulptura i instalacija koje kod posmatrača ne bude jak vizuelni doživljaj, ali sadrže u sebi komponentu interakcije a ujedno, kao što i sam naslov kaže, dozu provokacije pomoću koje uspostavljaju komunikaciju sa publikom tj konzumentima tih radova. Na kraju krajeva, ako se bar jedna osoba dobro zabavi smatraću izložbu uspešnom.

tekst iz kataloga

interakcija 4interakcijainterakcija 5

Interakcija 1Interakcija 6

Izlozeni radovi:

Dezurni krivci, Explore The Recycle Bin, Crveno dugme, Sekira i med, Kamenje na sistem, Sad je vec proslost